Aktuella händelser kopplat till Kärråsens Kennel   hösten / vintern 2011-12

 

 Så är då 2011-12 års drevprovssäsong till ända, och vilken säsong sedan. Med inte mindre än åtta nya Jaktchampions, -är  förmodligen KÄRRÅSENS unika i Petitvärden- kan man inte vara annat än nöjd. Britt och jag vill tacka er alla för att ni startat, och å det varmaste gratulera er till era trevliga och begåvade jakthundar. I denna gratulation vill vi även inrymma  de c:a tio ytterligare startande som med utmärkta resultat spridit glans över KÄRRÅSENS under provsäsongen. Nu sedan kollegierna för provperiod två hållits har här på hemsidan under fliken drevprov 2011 lite mer utförligt gjorts en  redovisning av  resultaten på de startade hundarna under hösten.

 

 I dag var ännu en glädjens dag, Håkan på Gotland ringde. Han var nyss hemkommen efter en provdag. Özzy hade jagat en hare c:a 40 min på förmiddan. Sedan blev det rådjur, och inte på smått vis. Han hade simmat efter över en kanal och fortsatt så det blev full tid med råge. För att bespara honom en ny simtur fick de ta sig ikring och möta honom på återgångslöpan. Så det blev 1:a rå och 3a hare och ännu en Kärråsare blev Jaktchampion. Säsongens åttonde och den 26e i ordningen. Jag gläds med er Håkan och Bodil att ni fick till det med Özzy efter er motgång med Xippen som så tragiskt blev överkörd dagarna efter han gått sitt första prov. Sort Grattis än en gång.

 

I går, den 22/1 gick jag ånyo ett prov med Öva och det kunde startat bättre. Hon kom ju i möte med älg förra provet så jag trodde hon var botad, men icke sa Nicke. Så fick vi höra henne och det bar iväg uppför berget men hon vände efter 10-12 min. Så vi fortsatte och efter ett tag blev det nytt upptag vilket blev en repris på det förra. Så när älgarna springer då blir det för roligt. Nåväl vi gick vidare och fick så småningom gamla råslag som hon gjorde ett skall i. Men vi fick gå långt innan det så småningom blev upptag och det lät riktigt bra. Men det drog direkt och vi kunde följa henne i c:a 35 minuter då hon lade av och kom åter på löpan. För att  hon skulle slippa hela baklöpan fick hon några signaler på c.a 300 m och hon vek av och kom direkt. Det skarpa föret hade gjort henne sårig om tassarna så det blev kväller. Så blir det ingen mer start i år men hon har alla talanger för att bli en riktigt bra jakthund.

 

20/1 En förmiddag som ger glans åt tillvaron. Gick ut med unghunden Billy Boj, en hund som tidigare i höst uppträtt lite okoncentrerat men som på senare tid förändrats helt med fin kontakt och lättinblåst. Lite kort sök skull nog någon säga. I förra släppet blev det 10 min hare. Nu fick vi upp en räv som gick ut på väg med tappt som följd. Men vi kom vidare och så passerade räven två vägar till med en ny tappt. Men vi malde på så på nästa repa sprang han på rå och bytte. Detta gjorde en bukt  och så över den 5-6 m breda Hagälven och jag var där på minuten där slagen stod på en sten mitt i älven. Burr. På väg därifrån sågs ett avhopp av rå i snön så Bojen kom lös igen, och nu blev det riktig musik. Han matade på och hade upprepade  korta tappter som han löste. Jag känner mina rådjur så jag fotade iväg uppefter älven och höll jämna steg med drevet som efter väl 20 min tvärt vände ner mot älven och då blev det löpa av och tack och lov möttes vi på älvkanten Billy och jag. Puh. Vad roligt det är med dessa första drev på unghundarna. Det lite negativa är ju att det inte blev nån självman återgång som jag är noga med. Men i valet mellan liv och perfektionism får man välja det förra.

 

 Fick ett sms i em som jag gläder mig  storligen åt. Det var från Joakim Bengtsson i Varberg som gått ett prov med Kärråsens Tuffing. Efter en riktigt strulig höst där Tuffing bl a kört in kvist i tassen vid två olika tillfällen med konvalesens som följd. Så får han då i dessa sista skälvande minuter till en start som också strulade till en början, men eftermiddagen blev desto bättre. Efter ett formidabelt upptag följde ett utmärkt drev varvid han blåste av Tuffing på fullt tryck efter c:a 80 minuter, och ettan var i hamn.                                                Jättegrattis Jocke,                       DET VAR DU VÄRD !!!!!!!!!!!!

 

 Så kom ett samtal jag väntat på, från Marcus Åkeström i Kolsva. Han hade varit ute med Åliver, och det blev full dag. Dock var inte rådjuren av det medgörliga slaget utan det blev långpromenader. Men Åliver är lydig så han blåste in honom på drev efter full tid på båda dreven. Dagen resulterade således i 1 + 1 rå och förmodligen ganska höga pe. Men bäst av allt, Marcus åkte från skogen varm om hjärtat med en ny Svensk  JAKTCHAMPION.  Stort Grattis Marcus. Här kan det vara på sin plats med en Värmlandsvits som låter:                                        När dä rägner på prästen, så dryper dä på klockern ôg,                                                      d v s Mari M, Carina V H och postumt till Loke.

 

 Under helgen gick jag ett prov med Kärråsens Öva och sökte mej till södra Värmland. Den 11 mil långa resan ändade i tre spyor så förhoppningarna sjönk en aning. Dock fick hon efter långt slagarbete upp men drevet slutade redan efter några minuter i en grov skallserie och hon vände varvid jag blåste in henne. Hon tog sedan upp två olika rå men släppte efter 10-15 min. Vi gick till bilen med Öva för vila, och för att uppsöka insidentplatsen på första drevet. Det visade sig att hon sprungit på älg på en kulle, vilket var förklaringen. Vi gjorde ett släpp till med ett fint upptag, men drevet slutade som de förra, så så kan det gå. Dock släppte jag henne i går  17/1  igen, och då drev hon helt ok, så det blir nog start igen.

 

Kvällens telefonsamtal från Uppland var dock upplyftyande. Örjan Enehall hade gått ett prov med Kärråsens Öste. Det blev en etta rå med råge på första drevet. Det andra  upptaget ändade i ett rå som drog ut och han släppte efter 28 minuter, helt ok. Sort grattis Örjan till en hund med utmärkt funktion, och så tar vi nya tag nästa säsong.

 

Nu rullar det på bra! Kvällens mail från Lyckehöjden var till alla delar positivt. Leif Karlsson hade startat sin Kärråsens Amira två gånger till så nu är även hon SE  JAKTCHAMPION. Hennes resultat 55 min + 59 min rå som blir en etta, samt 1+3 rå signalerar en hyggligt begåvad jakthund.  Stort GRATTIS Leif & Bitte,  och tack för att ni fullföljde.

 

När vi i dag skriver den 14/1 har jag gjort en start med den unga Drevertiken Kärråsens Steja. Efter ett mjukt och fint upptag rullade det på med några tappter i väl 90 minuter då jag tog henne vid en vägpassage. Sedan väckte hon på förmodligen hare, men fick ånyo rådjursslag och reste. Det blev en bukt och så drog det ut och hon släppte och kom åter på löpan. Sett till den träning hon fått är jag utomordentligt nöjd med dagen.

 

Så blev det ännu en start på Äcko, denna gång på hemmamark. Efter ett utmärkt upptag följde ett utomordentligt njutbart drev. Förvisso hade han en tappt när rå löpte isad bilväg 200 m och lika långt efter vägen in till en fastighet, men han löste den begåvat och tutade vidare tills vi tog honom vid en vägpasage efter 80-85 min effektiv drevtid. Vi släppte honom senare på avhopp av hare vilken han reste så småningom. Dock blev drevet inte så långt av den ännu orutinerade Äcko, och han kom åter. Jag lovar att det var en nöjd hundägare som tillsammans med domaren och Äcko, vände åter mot bilen med en nybliven Svensk JAKTCHAMPION.

 

 Den 7/1 ringde Håkan Jakobsson från Gotland. Han hade startat Özzy för andra gången och han skötte sig utmärkt. Trots två peroder ur hörhåll fick han ihop c:a 55 min på första drevet. Drev två var 60 min med råge så prestationen var sammanfattningsvis utmärkt.  Grattis Håkan och stå på !!!!!!!!!!!!!!

 

 I går, 5/1 gick Äcko sitt andra prov. Vi hamnade ganska långt bort så provdagen blev inte så lång som vid förra provet. Dock fick vi ihop 1+3 på rå, så jag är förnöjd med utfallet av provdagen. 

 

Fick på omvägar höra att Jch Kärråsens Liston gjort en start med resultatet 1+3, ett OK  resultat tycker nog de flesta, men knappast ägaren Mikael Mårtensson, som har en hund långt utöver det vanliga. Men så är det på drevprov, man skall ha tur med väder, vind och drevdjur för att få till en riktig fullträff resultatmässigt.  Strongt att du startade Micke.

 

I går kväll 1/1-12 ringde Marcus Åkerström, Kolsva. Han hade varit ute och dokumenterat sina tidigare superlativer  över Kärråsens Åliver. De tills vidare två starterna hade resulterat i 1 + 3 och 1 + 2 samt förslag på D-cert.  GRATTIS Marcus,  Åliver är uppenbart lika duktig som du hävdat.

 

I går kväll, 30/12 ringde Lars Svensson från Småland, han hade gjort en start med Ymer. Så nu är även han Svensk Jaktchampion.    Grattis Lars & Maria, det satt väl bra!.

 

Efter en lugn jul fick Äcko röra på sej i dag 26/12, och det gjorde han med besked. Efter ett utm upptag följde ett utm drev på rå. Han tutade på i 85 min, då han begåvat släppte och kom åter på löpan.

 

Gjorde ett prov med Ämmy den 22/12 och som jag märkt under senare tid släppte hon två olika rå efter ganska kort tid. Dock knåpade hon ihop en tvåa på räv under dagen, så det är bara att bryta ihop och komma igen. Räv är nog melodin verkar det.

 

21/12 ringde Håkan på Gotland och berättade att han under dagen gått prov med sin Kärråsens Özzy född 2010. Han hade haft uppe tre rå och en hare. Ett rå gick över en kanal med stopp, och på ett vände Össy åter på efter 2 km. Men den småstruliga dagen slutade ändock i dur med en etta rå som resultat.       Gatulerar Håkan och Bodil till en välfungerande hund.

 

17/12, Kvällens samtal med Leif Karlsson Lyckehöjdens Kennel var till alla delar en höjdare. Han hade under gårdagen gått drevprov med sin Kärråsens Amira, född 2010. Hon skötte sig bra och blev bl a inblåst på drev och resultatet I+! rå skäms inte för sig.                                 Gratulerar dej Leif till en duglig hund.

 

I går, 14/12 gick Äcko sitt första prov, och det blev full dag. Han lade 4 mil bakom sig denna dag och var faktiskt pigg när han kopplades på eftermiddagen på en kortare tappt i samband med vägpasage, när tiden för provdagen var till ända. Förhållandevis stor del av dagen lades på sökarbete och utmynnade dagen i två st tredejepris och en tvåa, vilket ger ett första pris. Även om han är förhållandevis orutinerad är jag utomordentligt nöjd med hur han genomförde provdagen.

 

 När jag var i skogen i dag, 28/11 fick jag ett telefonsamtal som jag inte kan undanhålla läsarna av hemsidan. Det var Caj Hedström i Hedemora som ringde och hans sinnesstämning var närmast i extas. Han hade varit ute med den sex månader gamla valpen Kärråsens Charlie som han köpte av mej för en månad sedan. Charlie hade fått harslag och reste efter c:a tio minuter. Efter tio minuters drev blev det en vägtappt på tio minuter som Charlie fixade. När det tapptfria drevet passerade timmen kom Caj på att jag borde nog ladda bössan, vilket han gjorde, och tro mej han sköt haren efter en timma och fyrtiofem minuter. Detta är ju sanslöst. Det roliga är att Caj har ljudfilmat  delar av drevet så jag får en CD endera dagen. Vad månde bliva av detta gossebarn. För egen del var jag ute med Äcko som fått noskvalsterbehandling, och nu var han sig lik igen. Jag tog honom på fullt tryck efter 70 minuter. 

 

Såg på syds hemsida att SJch Kärråsens Vanja med Pontus Plantman som ägare gjort en start i syds regi. Det blev 1+2+2 rå  som resultat. Grattis Pontus till en utmärkt hund. 

 

Pratade med Sverre Bechen i Norge och han förtalte att hans tik Kärråsens Zita (Lita) gjort en start med 1:a Hare som resultat.     Gratulerer Sverre & Britt

 

Ännu ett trevligt telefonsamtal har timat, denna gång med Leif Sixtensson i Dala Järna. Hans Kärråsens Roj hade i dag den 14/11 drivit till 1:a räv och 3.a hare. Detta tillsammans med en tidigare råetta och förr förra veckans dubbeletta på rå gör honom til Svensk Jaktchampion.  Ytterligare en start den 24/11 gav två förstapris på rå som resultat        Jättegrattis Leif och hundföraren Martin.

 

 9 de November kom ett trevligt samtal från Gotland. Det var Kalle Jonsson som gjort ett drevprov med sin ägandes Kärråsens Xina. Det blev 1:a rå och därmed blev Xina Svensk Jaktchampion, uppfödningens 20 de v g Petiter. Att hon sedan fick cert båda dagarna på årets Visbyutställning gör ju inte saken sämre. Vi gratulerar Kalle och Mariann till en vacker, trevlig och duktig hund.

 

Ännu ett telefonsamtal, nu med Lars Svensson i Mjölnarp. Hans ägandes Kärråsens Ymer hade gått ett drevprov och gjort det bra.  I+I+I rå.           GRATTIS  Maria & Lars.

 

25 oktober ringde Ola Simonsson från Småland och meddelade att hans Kärråsens Undi tagit sin tredje drevprovsetta och är därmed jaktchampion, den 19:de i ordningen uppfödd på Kärråsens Kennel.         Vi gratulerar Ola till en duktig hund.

 

Ålga och jag var till Eksjö den 27/8, och det slutade med att hon blev BIR och färdig DUBBELCHAMPION. Lite mer utförligt under utställningsfliken.

 

 

Hemsidan är under uppbygnad och fortfarande ofullständig vilket ni besökare får ha överseende med.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här, utanför Hagfors i mellersta Värmland bor Brittmarie och Ingemar med en hel drös hundar