Vår uppfödarbana startade 1984 med Drever och har fortgått allt sedan dess, dock i avtagande de senaste tio åren. Drever har jag haft sedan 1958.

Vi har hittils fött upp mer än 60 drevprovspristagare  på Drever där mer än 50 har första pris eller bättre, så man skulle kunna drista sig till att säga, inte helt utan framgång.    Det blir en historik så småning om.

 

Med Petiter började vi 1995

Anledningen var att vår dotter Maria, 1990 ville ha en egen hund och då var ju Petiten oemotståndlig med skägg på nosen och lite rufsig i övrigt. Att de kunde jaga viste jag redan så jag lade ett gott ord för den rasen, och så blev det.

Då jag hade en del ihop med Ingrid och Mårten Lindström på Dreversidan var det självklart att söka sig dit enär de nått stora framgångar med sin uppfödning under prefixet,  Thyras Kennel.

Så kom då tikvalpen Thyras Lagun in i familjen, livlig, (det blev tidiga mornar) egensinnig, (stark mentalt) och i övrigt underbart snäll och go.

Det blev hösten och Maria uppmuntrades att ta turer med henne i skogen men efter några gånger slutade det i tårar, då Smulan som hon kallades, tog upp och drev en repa och tog lite för lång tid på sej innan hon kom tillbaka.

Men vi fortsatt att träna henne på alla områden vilket hade till följd att hon efter något år var Svensk Jakt, Viltspår och Utställningschampion. En av rasens högst meriterade vid den tiden.

Smulan fick sina kullar, dock utan att utmäka sig särdeles i aveln, men i kullen med Hanibal Fin Renard behöll jag tiken Bassita. Hon var som tik grov och väl hopkommen men jaktigt var hon i hårdaste laget, speciell på snö då hon skallade för dålig, och det blev följdriktigt bara en drevprovsstart som slutade med en o:a. Hon gick ut norrut på slag och vi knallade efter. Men det hade vänt  oss ovetande, och hon tog upp söder om oss och jagade tills hon så småning om kom tillbaka, och vi hörde inte ett skall.

I Hagfors fanns vid den tiden Petithanen SUJCH Hjärtebos Brasil Jack som jag för övrigt dömde på hans första drevprov som unghund. Det blev bara en 3:a den dagen men jag noterade att han gjorde allting rätt och efter något år jagade han ju lätt tre första pris på en dag, och han är sammanvägt, enligt mitt förmenande den i särklass bästa hanen vi haft i rasen någonsin.  Och då tänker jag på hans utmärkta typ och mentalitet, hans närmast unika jaktliga och defektfria nedärvning.

Av ovanstående skäl parade jag Bassita år 2000 med honom och fick en kull på fem valpar, tre bra jagande hanar men framför allt de två tikarna Elaine och Elaisa som blev jaktchampions båda, där Elaisa blev avelstik i kenneln, I Bassitas nästa kull efter Jaktch Stenshyttan Egil (e Brasil Jack) kom Hedda och framförallt Hilde som blev SUJCH på enbart hare ovanför Umeå, och stamtik i Västanträskbackens Kennel. Hon jagade hare så till den grad att stövardomarna som dömde henne blev klart imponerade.

Bassita fick ytterligare en liten kull 2001 med Munterhems Dick, (En helbror till Munterhems Daisy, mer om henne nedan) en hane jag hade förmånen att döma på hans första drevprov. Och maken till sök har jag nog aldrig sett, Kunde föjas på peilen upp till 20 min, in och ut igen. Tyvärr fick han skenrådjur i båda upptagen med tredje priser i hörhåll som resultat, så det blev parning.  Hon nedkom med bara två valpar Flory, (en utmärkt jakthund på hare och räv) och Fanny, kanske den bästa avelstiken jag haft. Mer om henne nedan. Tyvärr blev Dick överkörd av bil under jakt någon månad senare  och omkom.

När Ruol Steiner i Sunnemo 1998 skulle para sin utomordentligt begåvade Jaktchampion Patric med Hjärtebos Brasil Jack beställde jag en tikvalp vid namn Munterhems Daisy. Hon hade lätt för sig och blev jaktchampion efter något år, och skulle det visa sig, en utomordentligt god nedärvare.

Så hade jag då jaktchampiontikarna Elaisa och Munterhems Daisy och Fanny som inte var någon stjärna precis. Hon var definitivt för kort i jakten, dock var hon mycket vältypad, med bra skall och med Ck på utställning i ungdomen. Sedan var hon efter en hane som man nog kan karaktärisera som en jaktmaskin, Munterhems Dick, bror till Daisy. Så jag var inte så nervös för att använda henne i aveln om jag hittade rätta hanar.

Och den möjligheten kom fort nog,  När jag efter att ha provat S & N Jch Rotvältans Cero på Daisy, ett år senare blev uppringd av ägaren som erbjöd mej att köpa honom var inte detta något svårt beslut. Han var exakt rätt hund i rätt tid för mej o mina tikar av det enkla skälet att de var näst intill obesläktade, han var av utmärkt typ och med ett enastående hårlag. Att han sedan var färdig Svensk & Norsk jaktchampion vid 10 månader betydde ju att han var en naturbegåvning och ingen träningsprodukt. Att han senare som veteran vid åtta års ålder fick hänga med på ett antal sommarutställningar med tre cert och utställningschampionat som resultat var inte säskilt överraskade.

 Vi är nu framme i början på 2000-talet när första generationens tikar Munterhems Daisy, Elaisa och Fanny och sedermera Kaisa Kavat, ( helsyster med Kärråsens Kezo)  sattes in i aveln och därmed framgångarna för Kärråsenhundarna. En stor del i detta hade naturligtvis Rotvältans Cero som blev använd på alla fyra.

E-kullen 00 efter Hjärtebos Brasil Jack och Bassita gav bl a Jaktchampiontikarna Elaine och Elaisa som blev avelstik.

F-kullen 01 efter Munterhems Dick gav Flory och Kärråsens Fanny, mor till f n nio  (9) st SJCH och flera 1:a pristagare

G-kullen 01 efter Cero Och Daisy gav bl a SJCH Kärråsens Gitsi, avelstik på Bunterhedens kennel  och Gina som blev stamtik i Meldemos kennel

H-kullen 02 efter Stenshyttans Egil och Bassita gav bl a SUJCH Kärråsens Hilde Västanträskbackens kennel,  och Hedda med 2: rå, en start. Hedda har sin egen lilla historia enär jag köpte henne tillbaka för att använda på Cero. Dock var hon för trång så det blev ingen avel av, utan hon överläts till en ung jägare i bekanskapskretsen. Och när vi nu skriver 2013 har det skjutits nästan 50 rådjur för henne.

I-kullen 02 efter Cero och Daisy gav bl a S & N JCH Kärråsens Izac och SJCH Kärråsens Icaros.

J-kullen 03 efter Cero och Elaisa gav bl a SJCH Kärråsens Jocke och Julle med en 3:a. Toppjakt i hela kullen.

K-kullen 04 efter Väntans Cluriga MR Q & Daisy gav bl a SJCH Kärråsens Kezo, Kasper med 1:a pris och King Milou med en 3:a.

L-kullen 04 efter Cero och Fanny gav bl a tre st Jaktchampions Liston, Lincoln och Lilo.

M-kullen 04 efter Cero och Elaisa där jag själv behöll Milou, en av de mest lovande ungtikar jag haft. Tyvärr så omkom hon efter ett onödigt långt drev som gick runt en långsmal sjö och hon fick för sej att hon skulle simma tvärs över tillbaka. Jag hittade henne efter någon timmes peilande flytande i strandkanten.

N-kullen 05 efter Smebäckens Lord Laiban och Elaisa gav bl a SJCH Kärråsens Nova.

O-kullen 05 efter Gold Queens Casper och Daisy blev bara en valp, Svensk Jaktchampion Kärråsens Offelia, avelstik. Hon är f n mor till elva (11) jaktchampions och några 1-3  pristagare.

P-kullen 05 efter Cero och Fanny gav bl a Pröjsa med 1:a Rå i Norge. Toppjakt i hela kullen

Q-kullen 06 efter Protyns Thermidor och Elaisa  gav bl a Quattro med 3a rå

R-kullen 06 efter Smebäckens Lord Lajban och Fanny gav bl a  SUJCH Kärråsens  Rippa,  SJCH   Kärråsens Ronja, S JCH   Kärråsens Roj och säsongen 13-14 Ricky Bassie 2:a Rå , han jagade lite för länge och fick sänkt prisvalör.

S-kullen  06 2 st efter Smebäckens Lord Laiban och Daisy. Sakira en start, en 0:a men kan bättre.

T-kullen 06 efter Cero och Elaisa gav bl a Tuffing med 1a rå.

U-kullen 07 efter Thyras Iron och Fanny gav bl a Svensk Jaktchampion Undi.

V-kullen 07 efter Cero och Kaisa Kavat gav  bl a SE Jch Vanja och Vicktor i Norge med flera första pris.

X-kullen 08 efter Protyns Thermidor och Offelia gav bl a SE Jch Xina och Xippen 3:a rå ihjälkörd  dagarna efter provet.

Y-kullen 08 efter Cero och Fanny gav bl a Jaktchampionhundarna Yppa och Ymer.

Z-kullen 08 efter Cero och Kajsa Kavat gav bl a Zita med bl a  flera 1:a Hare och färdig Norsk JCH 2013 i Norge och med på Vegapröven tre år i rad. Zenit med 3a hjort som unghund, tyvärr drunknade han i jan 2012. Topphund.

Zenta, finskägd var i november 2013 över till Sverige  med tre ettor och D-cert som resultat, och SE Jaktchampion. Hon blev somaren 2014 finsk utställningschampion och vann det presigefyllda Vegaprovet i Norge i september med 1+2+1 rå 54 EP D-cert och Cacit och tillika Norsk jaktchampion. Därefter till Hokksund i Norge med Norskt utställningschampionat som följd. På sensommaren 15 dök hon upp på SKKs o Basset Mellans tvådagarsutställning i Ransäter vilket utmynnade i ett Cert på lördag och CK, Cacib på söndag. Så nu är hon Nord & Int Utställningschampion. Hon startade på drevprov 2017 på Åland med förstapris som resultat och toppoängen 92,36 och inofficiellt tvåa på provet. Därmäd så är hon även Nordisk jaktchampion, Nordens första och högst meriterade Petit

Zack 1:a Hare 2014-15. Han gjorde två starter 2015 med 1+1 Rå D-cert och 1:a Rå och därmd jaktchampion. Han deltog även på Basset SM 2015 och blev femma. 2016 blev det återigen D-ert på uttagningenhan 3:a på Basset SM med 1:a Hjort, 1:a Hare, 3:a Hare. En 20 min tappt på sista haren gjorde att segern gick honom ur händerna.

Å- kullen 09 efter Vilauddens Loke och Offelia har hittils gett Dubbelchampion Ålga och  SE   jaktchampionpion  Åliver samt Åskar med 3a rå.

Ä-kullan 09 efter Cero och Rippa har hittills gett SE Dubbelchampion Äcko och Ärlig  med  1+2  rå  samt 2013 1+1 Rå D-ert  samt Ämmy ny SE Jaktchampion 2013. Ärlig färdig Jaktchampion 2014-15 med 1:a Rå. Ädla Molly 1:a rå 2016-17       

Ö-kullen 10 efter Around Head over Heels och Offelia har hittils gett SE Jaktchampion Özzy samt Öste som blev Jaktchampion i november 2013 och  Öman som blev Norsk jaktchampion i december 2013 och Östrid,  med  1a rå.  Och Öva 3:a rå. Ösa startade 2015-16 med 3:a Rå.

A-kullen 10  2 valpar efter Gold Queens Mackcensie och Yppa har hittils gett  SE Jaktchampion Amira.   Amira är även SE Viltspårchampion och avelstik med toppnedärvning på Lyckehöjdens Kennel.

B-kullen 10 e Bunterhedens Affe u Kaisa Kavat. En valp, Billy Boj. Duktig jakthund, ej gått prov än.

C-kullen 11 e Maskärs Petit Conrad och Offelia har hittils gett  Jaktchampion Cessan och    Jaktchampion  Cettie där jag själv äger båda.  Hon bärgade även utställningschampionatet 2014. Cato startat 2013 med 1:a rå och fullföjde till jaktchampionat 2014-15, cert på utställning. Cilla 1:a rå 2016-17 samt 1+1 Rå 17-18 Dårutöver 1:a Rå 2019-20 och färdig SE jaktchampion

D Kullen 11 e Mossdalens Esso och Rippa. Klart lovande kull som kommer att låta höra tala om sig. Doje en start, 3:a RÅ  2013. 2014-15 har Donna, Disa, Dag Wilmer och David startat, alla med minst etta rå och ett pris till. 2015-16 Blev Donna och Doje jaktchampions och Dag Wilmer tog 1+1 o Disa 1+3.a  Dag-Wilmer och Disa färdiga jaktchampions 2016-17. Fyra Jch i denna kull

E Kullen 12 e Rainstone Rockaille och Offelia har hittills under 2013 gett, SE jaktchampion Elaisa Two, SE Jaktchampion Elis och Estelle 1:a rå som fullföljde 2014 till jaktchampionat, Norsk Jch 2015 o 3:a på Vega provet och SE utställningschampion 2017. Eja startat 2015-16 med 2:a Rå.

F Kullen 12 e Vilauddens Ulvar och Rippa, Avsolut lovande hundar med starter hösten 14 där Finess tagit två dubbelettor och Freja 3:a hjort. Freja två starter 2015-16, 1+1 Rå D-cert och 1:a Rå. Finess och Freja färdiga jaktchampions 2016-17 samt Fiffi 1+1 Rå och 1:a Rå 17-18 1+1 Rå o Jaktchampionat

G Kullen 13 e Marskärs Petit Conrad och Yppa. där 2014-15 Gneis och Grabbo startat med dubbelettor och Greisen tagit en etta. 2015-16 Gnejs 1+3 och 1:a Rå och jaktchampionat. Greisen 1.a Rå och Grabbo 1+1 Rå. Grabbo färdig Jch 2016-17 och Greisen 3:dje ettan i championatet och CK på sommare 2017. 2018 blev Greisen SM representant från Öst med 1:a + 1.a Rå. S M genererade 1:a + 1.a Rå  och placering 3 och därmed Småhunds S M representant där hanplacerade sig som nr 2. Glimmer 1+1 Rå 2017 och Glimmra två första pris + en 2:a 2016. 2018 1 + 1 Rå och N östras representant på Basset SM. Klart jaktchampionat. Resultat där 1:a + 1.a Rå och placering som tvåa och klar för Småhunds SM där hon tyvärr skar upp en tass efter ett förstaprisdrev på 90 minuter och fick avbryta. 4 Jch + en 1+1 i kullen. Tyvärr drunknade Greisen i januari 19.

H Kullen 13 e Around I´M Waht I´M och Rippa, där Haman och Hillman tagit 1:a pris, Hoffman tagit flera dubbelettor och Hudson gått rakt igenom till jaktchampionat med  dubbelettor. Där har säsomgen 2015-16 Haman, och Hoffman blivit färdiga jaktchampions, Hillman tagit 3 förstapris, 3 Jch + en 1+1 i kullen

 

Med Jch Offelia, som nu haft sin sista kull (med Rainstone Rockaille) och Dch Rippa som också avslutat kariären 2015, och Jch Yppa är vi inne på det som jag kallar andra generationens tikar och  som inträtt i aveln med utomordentligt lovande resultat, se ovan. Mer om dessa även nedan.

 

I Kullen, 13, 3 valpar e Ujch Petitbas Cola Cacco u Yppa. Där Ikea startat 2016 med 1+1+2 rå. Ingo två starter 2017, 1+1 Rå och 2:a Rå samt 2018-19 1 + 2:a Rå samt 1:a Hare och jaktchampion.

J Kullen, 14 e Åcko o Ösa har hösten 16-17 gett Jack färdig Jch. Jass 1+1 Rå D-cert o 1+3 rå. Jass färdig Jch 2017. Juna en start 2019-20 1:a rå Jass 1:a hare+1:a Rå 37 ep 2020

K Kullen, 14 e Around No Problems o undan Ämmy. 3 st valpar som hösten 16-17 presterat följande: Kalle, 1+2:a Rå. Kenzo, 1 hare +1:a  Rå D-cert, Kenzie 1:a Räv, 1:a Räv. Kenzie en start 2019 efter mina höftoperationer förra säsongen, 1:a rå o SE Jch

L Kullen  15 e Äcko o Cettie där Lord och Leidy startat med 1+2:a Rå resp 1:a Rå 2016. 2017-18 Leidy 3+1+1 Rå samt 1+1 rå och jaktchampionat. Lord 1+2 samat 1+2 o Jaktchampion. Leidy oktoberstart 2019 med 1:a räv o etta rå gav SM start, reaultat 1:a rå, tom mark 36 pe. Lolita startade säsongen 21-22 med 1+1 rå som resultat

M Kullen 15 e Around I´M What I´M u Yppa där Kärråsens My Name is Martha startat med 1+1 Rå, 1:a Rå, 1:a Rå. Utställd med Exelent o CK 2017 och därmed Jaktchampion. My Name Is Mona och My startat 2017-18, båda med 1:a pris. Mona o My även 1:a pris   2018-19. Samt 1:a priser på både 2019-20 och två nya svenska jaktchampions.

 

Så får vi se vad tredje generationens tikar kommer att leverera. De är så här långt Jaktchampiontikarna Cessan och Cettie som även blev färdig Dubbelchampion sommaren 2014, samt Jaktchampion Ämmy med cert och ett antal CK utställning och Jch 2013-14. Tyvärr vargdödad 2016, Samt J Ösa som hade en kull med Äcko 2014 där valparna startat mycket lovande jaktligt och även lovande i senare kullar.

 N Kullen 15, e Ujch Around Multi Purpose u Ujch Rippa. en kull där det tyvärr blev för mycket jakt och där flera jagar alldeles för länge och därför inte kommit på prov. Men Nev Generation har startat med en 3:a Rå och utmärkt funktion.

O Kullen 15 e Äcko o Cessan på 3 valpar som är utomordentligt duktiga. Oni 1+2 Rå 2016-17 och 3:a 17-18 i omöjligt väder. Olga, 1:a Rå i nästan lika dåligt väder samt Ojja som  också är en duktig jakthund. 3:a Rå 2018. Olga  1+1 Rå 2019-20. Tyvärr fick Olga levercanser hösten 21 och fick tas bort

P Kullen 16 e Kärråsens Doje o Cettie 4 valpar där de båda hanarna Pelé o Puskas visat framfötterna och gått rakt igenom till Jaktchampionat 2017-18. De två tikarna Petra o Pia kommer nästa säsong. D v säga Pia som blev jaktchampion på 3 starter på mindre är 14 dagar 2019-20. Puskas SM deltagare 2018-19, 2:a o 2019-20 3:a och Småhunds SM 2:a 19-20 samt flera lokalklubbsvinster o ett antal D-cert

Q Kullen 16 e Kärråsens David o Ösa har startat lovande med Quarry 3+3 i Norge. Qarin 1:a Rå och Qrille 1+1 Rå. Qrille 1:a Rå + 3 Räv, 1 + 1 Rå D-cert, och Svensk Jaktchampion samt 1:a+1:a Rå på Basset SM o Bästa hund i Basset Mellan 2018-19 SM kvaificerad med 1+1 rå igen o Bästa hund i Mellan igen även 2019-20 med 2:a placering på SM som följd, 3+1+1 och därmed Småhunds SM start och individuell femma av 12 startande där (1+1). Qaisa 2:a rå 2019-20. Qarin 1+3:a Rå 2020 och Jaktchamionat.

R Kullen  16 e Rainstone Dustin u Ämmy där Raska Dixie startat med 1+ 2:a Rå, en ny start genererade 1:a rå + 2.a rå igen 2018. Roberto en start 2018, 1:a +3:a + 1:a Rå samt Ronaldo 1+1 Rå. Roberto 1+1 2019-20 o jaktchampionat klar e utställning liksom Raska Dixi. Rooney 1+1 Rå 2019-20. Ronaldo 1+1 Rå 20-21 men omkom på jakt i oktober 21

S Kullen 17 e Kärråsens Äcko u Kärråsens Ösa. Super Stella 1:a rå och Super Smilla 3:a rå.

T Kullen 17 e Kärråsens Doje u Kärråsens Cettie, 3 valpar. Mellan den 1/12 och 11/12 startade Kärråsens Tutti tre ggr med resultatet 1:a+1:a rå varje gång och därmed Jaktchampion. Systern Kärråsens Tina, en start och 1:a rå. Två starter 2019-20 med 1+2:a och 1:a gav SE jaktchampionat

U Kullen 17 e Kärråsens Äcko  och Cessan  blev bara en valp, Unika Ulli, som startade säsongen 22-23 med 1:a Rå som resultat.

V Kullen 17 e Rainstone Habile u Kärråsens Yppa, 3 valpar Vinnie Jones två starter, 3:a+1:a samt 1:a rå samt 1+1 rå och färdig jaktchampion 20-21. även Vippa en start, 1+1 Rå samt två starter till med första pris och färdig jaktchampion 2021

W Kullen 18 e Kärråsens Äcko u Kärråsens Cettie, 7 valpar. Walter 3 starter gav 6 st förstapris och Jaktchampionat, o cert utställning sommaren 21. Wille en start, 1+1 Rå D-cert, Watson-DR en start 1+1 Rå D-cert. och 1+1 Rå även 2020 samt en 1+2 Rå. Wanja 1:a Rå 2020 och Wilda 1:a Rå 2021. Watson-DR en start 21-22 med res 1:a kombi Rå-Hare och färdig jaktchampion

X Kullen, 19 en valp X-Man, 3 starter säsongen 21-22 med res 1:a Rå, 1.a Rå och 1+1 Rå D-cert och färdig jaktchampion efter utställning, Very Good, (efter Kärråsens Äcko och Karråsens Cessan Bis i valpklass.)

Y Kullen 19 e Mörka Skogs Isak Göransson och Jch Kärråsens Martha.  Yppe till drevprovsstart 20 med res 1+3 Rå.  Säsong 21-22, Yackie tidigare viltspårchampion nu med två dubbelettor med D-cert och 2:a hare- 1:a rå och färdig jaktchampion. Därutöver Sveriges näst bästa drevprovspetit under säsongen. Yatzie 1+1 rå och Yla 1+1 Rå. Hösten 22 med Yackie resulterade i en start på hemmaplan med res 1:a Rå + 1:a hare med 89 minuter, 39 ep och D-cert. På Petimästerskapet blev hon 2:a med res 3:a Hare 1:a + 2:a Rå   Yla 1:a Rå samt 1:a Rå säsongen 22-23 och Jaktchampion. Därutöver Yster med en start, 1+1 Rå Vilken kull!! Så tragiskt att jag fick ta bort livmodern på henne vid valpningen.

Z Kullen 20 e Gold-Queens Back in Black och Smilla 5 valpar där Zeb började med Exelent i Kungsör sept 21. I oktober 1+1 R och 1+ 2 Rå. Zaga Exelent o CK i november 21. Zeb därefter 1:a + 3:a rå och färdig Jaktchampion, Zvarten 1:a Rå och 1+1 Rå. Zailie två dubbelettor på Rå. Vidare 1:a rå på Zailie hösten 22 o färdig Jaktchampion. Därefter Zvarten en start med 1:a Rå och färdig Jaktchampion.

Å Kullen 20 e Kärråsens Doje u Ösa två valpar, Åkki och Åppi som jagar bra.

Ä Kullen e Mörka Skogs Isak Göransson och Kensie, två valpar där Ärling påkördes med bil och omkom på jakt under hösten. Ängla en star med 1+1 Rå hösten 21

Ö Kullen 21 e J Nick (e Ujch Ebouriffe Offender u Jch Kärråsend Donna) u Kärråsens Kenzie fem valpar. Först ut hösten 22 var Öjja med 1+1 Rå, fortsatte sedan med två förstapris på rå och färdig jaktchampion

 

Fjärde genationens tikar är tikarna Kenzie / 14 med CK och jaktchampionat 2019.Jaktchampion Martha / 15 även hon med CK och 2 Cert 2018, tyvärr bortopererad livmoder vid första kullen. Och så ungtikarna Smilla född 2017 e Äcko o Ösa  och Wilda e Äcko o undan Cettie född 18, med 1:a pris säsongen 20-21.   Smilla en start 2019-20, 3:a Rå. 

A Kullen 22 e Gold-Queens G-Q Black In Back och Wilda, fyra valpar, där jag sparat tiken Assi för egen del. så hon blir 5-te generationen