Säsongen 2015 -2016

 Så är provsäsongen 2015-16 till ända, och en liten resumé kan vara på sin plats. Konstaterar då ännu en fantastisk provsäsong för Kärråsenhundarna. 18 olika hundar har gjort 29 starter med genomgående höga och bra resultat. Av dessa har 7 st erövrat meriterna för sitt Svenska Jaktchampionat, lysande. Skall man nämna någon så är det väl Svensk och Norsk jaktchampion Kärråsens Zenta som under sommaren besökte Hokksund i Norge och erövrade certet, för att senare dyka upp i Ransäter och knep certet den ena dagen och Cacibet den andra.  Så nu är hon Svensk och Norsk Jaktchampion, Nordisk o Internationell Utställningschampion, den enda i Finland. Måste även nämna Kärråsens Donna som med två D-cert blev jaktchampion detta år. Hon har dubbelettor på Rå varje provstart på sina drevprov........ Detta var några som stack ut, se under fliken drevprov.  Men hederns till er alla som ställt upp på drevprov och utställning, utan er vore vi ingenting. Britt och jag tackar er alla för att ni kämpat på, och snart är det sommar att njuta av, och så stundar en ny spännande höst.

 31/1 en bra dag. Anders Abrahamsson ringde, han hade gått två prov med Kärråsens Freja sista veckan. Det senaste med två första pris och höga poäng kanske till och med D-cert. Tidigare i veckan gick det inte fullt så bra, men ett rejält första pris blev det. Anders kom igång lite sent på grund av egen operation runt jul och kallt och snöhinder under några veckor, så sista ettan får bli till hösten. Grattis Anders och gott så.

Själv var jag ute med min ungtik Kenzie som är för ung för drevprovsstart. Hon tog upp räv som inte var det minsta samarbetsvillig. Han drog snörrätt ut 1,8 km men inom peilens räckvidd, och där tog det stopp efter 55 minuter. Förmodligen gick han i gryt. Hon låg kvar och letade runt om i 10 minuter och det tar jag som ett kvitto på att hon inte var nöjd. Sedan vände hon åter perfekt på löpan och blev hjärtinnerligen mottagen. Kanon. Jag tror jag har ett championämne i Kenzie till hösten. Hennes två bröder har inte det minsta   problem att jaga en timme, men så är de efter Ämmy också.

Freja, en vältypad dam av CK kvalité.

Så blev det en sista minuten start på Ösa den 29/1. Lite chansartat då hon knappt varit lös på nästan en månad p g av löppning och snö och kyla. Men hon fick upp rå som så småningom stäckte ut över en två km lång mosse med blankis och vatten, och i bortre änden blev det en bukt och när hon då korsade löpan vände hon åter mot upptaget och oss. Det blev 40 minuter och ett trede pris, helt OK sett till omständigheterna. 

Fick på omvägar höra att Haman gått ett prov på Gotland, så jag ringde upp Mats Hallin och kollade. Jo mycket riktigt hade han gått prov under dagen och det hade gått vägen. Mycket blåsigt och barmark, Haman började med ett mycket kort drev på okänt och kom åter. Sedan slag och upptag på rå med utmärkt drev till full tid i rätt vind. Nästa upptag på rå också till full tid och kom åter, men med perioder ur hörhåll så det var oklart vad det räckte till prismässigt. Nåväl, preliminärt första pris rå, det tredje och preliminärt  jaktchampionatet i hamn. stort GRATTIS till detta Mats. I och med detta har alla fyra hanarna i H-kullen drevmeriterna för jaktchampionatet ! Stort tack till alla er hundägare.

Nu maler de på i D-kullen. Lars Nyman i Trosa ringde just, han hade gått ett prov med Dag Wilmer, en rökare till jakthund. Han tog upp rå och jagade i fina bkter till rejält full tid och de kunde koppla honom. Rast och nytt släpp med fint upptag. Han fick jaga en stund över full tid och släppte begåvat och kom åter i löpora och blev kopplad, och så var den provdagen till ända. 1+1 Rå, det är kvalitetsstämpel på detta. Nu hinns inte tredje ettan med, men den tar vi i oktober Lars. Gratulerar till detta och lycka till på den kommande helgjakten.

Nu kan man säga att det är islossning. 26/1, efter två veckors sträng kyla och alldeles för mycket snö går det att starta på drevprov igen. Robert Helgesson med Donna ringde, han hade gått sitt tredje prov med Donna, och hon förnekar sig inte. Efter utmärkt sök tar hon upp rå och driver trångt buktande till rejält full tid då hon tas på löpan. Sedan fick de gå en stund med samma fin sök innan hon ånyo fick slag och tog upp. Samma trångbuktande drev till full tid med råge då hon förtjänstfullt släpper och kommer gent genom löporna tillbaka. "Peilen var full i löpor enligt Robert" Fantastisk jakthund du har i Donna, tre starter på jaktprov med dubbelettor varje gång och jaktchampionatet i hamn. GRATTIS till detta, du är väl unt.  Donna på Tånga Hed i ungdomen

Strax ringer det igen och Thorbjörn Karlsson i Götene är på tråden, han med Hillman. Han hade gjort sin tredje provstart och det gick vägen denna gången också. Hillman tog upp en hare detta prov också men han blåste in honom efter 20 minuter. Sedan fick de gå riktigt länge och byta område innan Hillman fick slag och tog upp. Ett väljudande drev till full tid och de kunde avsluta provdagen. Hillman, en utomordentligt välfungerande hund, tre jaktprovsstarter och jaktchampionatet i hamn med inblåsning och självmana återgångar på proven, en önskehund. Tack Torbjörn för att du fullföljde och "var rädd omen"

I går ringde Peter Erixon med Disa, men han gick en dag för tidigt. Hon var sig inte lik och fick tidigt känning av det skarpa föret. De fick gå över stora områden och när hon väl fick upp ändade det i ett tredje pris. Hon hade uppe ett djur till men fullföljde inte. Ja så kan det gå på jaktprov, det är inga maskiner vi har att göra med utan utan levande varelser. När förhållandena är svåra och man får känningar då kan resultaten utebli. Du provade Peter, tack för det, det är bara att bryta ihop och komma igen.

(13/1) Eftermiddagens  samtal var verkligen upplyftande. Den gode Nils Öhlund från Ekerö ringde, han med Kärråsens Hoffman. Vinnaren av Petitmästerskapet 2015 och med ett under av jakt och Petitegenskaper. Det gick en tid innan Hoffman fick harslag vilka han redde ut och reste. Ett välljudande drev till full tid varvid han blåstes in. Sedan gick han på några olika hartrajer till utan att få upp. Men gott så, Etta hare och jaktchampionatet preliminärt i hamn. Jag är oerhört imponerad av vad Nils fått till med Hoffman, en hund som är så lydig att man till och med kan blåsa in honom 100 m efter upptag. Det var detta han vann Petitmästerskapet på, men därutöver utan vidare jagar två ettor på prov. Tack Nils för att du fullföljde, nu kan du ägna dig åt jakten enbart.

Så ringer det igen, Claes Blixt från Hjo har gått ett prov med Doje igen i gårdagens, 10/1 förfärliga snöoväder. Doje hade fått upp rå som ändade i ett andra pris. Förnyat upptag och dagens längsta drev som de inte lyckades hålla i hörhåll över huvud taget. Dagens tredje drev blev ånyo ett andra pris på Rå, så dagens provresultat blev således 2+2 som ger ett först pris på Rå. Så preliminärt har Doje under några veckor erövrat meriterna för sitt jaktchampionat, strongt och mycket imponerande. Och det kan jag säga direkt, det är bara Petiter med riktig päls som står pall en hel provdag i dylikt väder. Gratulerar dig Claes till denna förnämliga jakthund.

Ett trevligt samtal från Stockholm. Karl-Edvard Lönneberg begick premiärprovet i dag, 11/1 med sin ägandes Kärråsens Eja i ett förskräckligt busväder, 10 sekundmeter och snöfall / regn. Eja tog upp rådjur och jagade till en 2:a då hon kom åter. Sedan höll hon på med harslag i en ungskog i flera omgångar, men de fick så småningom ge upp i det omöjliga vädret. Tack för att du provade Karl-Edvard, och bättre lycka nästa gång.

Eja på utställning som junior

 

 

Så har det gått några dagar och Thorbjörn Karlsson i Götene ringde, han hade gått ett prov med Hillman på trettonafton. Efter fint upptagsarbete reste Hillman en hare som han drev i väl 30 minuter då han fick en tappt. Då blåste han in honom för att få rådjur. Men det var ont om dom så de fick byta område. Där fick Hillman slag och reste med ett jublande drev till väl första pris då han blåste in honom igen. De fick sig kaffe och Hillman var lös och rätt som det var tog han upp 300 m bort. Men föret var skarpt och ettan i hamn så han blåste in honom från 500 meter och avslutade provdagen. Vilken hund, vilken fantastiskt välfungerande hund du har i Hillman, honom har du fostrat väl. Tack för detta och grattis till 1:a Rå och 3:a Hare, det storduger.

Hillman sex månader och Torbjörn hemma på gräsmattan.

Årets sista dag och ett SMS från Gotland. Mats Hallin hade gått ett prov med Haman under dagen. Haman tog först upp en hare som han drev i väl 30 minuter. i släpp två tog Haman upp rådjur och drev detta till full tid med råge och en perfekt egen återgång. Därmed var en helt OK provdag tillända, 3 hare + 1 rå. Gratulerar med dagen, nu är championatet nära.

30/12 och Claes Blixt ringer. Han hade gått ett prov med Doje igen och han är duktig. Han fick upp rå och jagade ett par timmar då de ropade in honom, men föret var skarpt så då var han ömfotad. I släpp två lät de honom jaga upp till i trakterna av ett tredje pris då Claes tyckte att det räckte och lockade in honom och kopplade. Andra ettan i hamn, Grattis till den, nu tar vi den tredje också.

22/12, en riktigt bra dag. Åkte ner till Hjo för att para Cettie med Kärråsens Doje, en utomordentligt vältypad och jaktligt begåvad hane. Och han behövde inte många minuter för att nypa fast Cettie, så elegant och beslutsamt så det var en fröjd att se. Medans de satt ihop ringde telefonen, det var Göran Nilsson i Vimmerby som ringde. Han hade gått ett prov med Greisen och det blev ett första pris igen,  liksom förra säsongen. Det blev ett ganska långt drev så tiden gick och i släpp två blev det inget upptag. Gott så Göran, två ettor i hamn, Grattis. Efter 40 min häng var det dags för kaffetåren och då ringer det igen. Peter Eriksson hade gått ett prov med Disa (helsyster med Doje) och hon är duktig. Efter utmärkt sök upptag på get och killing med klingande drev till full tid och koppling utan problem. Släpp två ändade i väl 30 minuter på rå där de var tvungen att koppla på grund av trafikfara och tredje släppet gav inget upptag. 1+3 Peter, helt OK. GRATTIS och kör på.

Så var det dags för  helsystern Kärråsens Donna, och hon är grym. Hon gick prov den 19/12 och upprepade bravaden från ifjol, det vill säga två förstapris på rå. Efter fina upptag två drev till rejält full tid med kopplingar på löpan. Hon är rejält sugen denna dam så där har Robert en tik som inte går av för hackor. Grattis till detta Robert, nu är championatet nära.

Jag hade fått klart för mej att Kärråsens Doje skulle gå ett prov idag 14/12, så jag var tvungen att ringa Claes Blixt och kolla hur det gick. Det var 8 grader kallt på morgonen och mycket rimfrost så Claes tyckte inte dreven gick så flytande som de normalt gör. Så det blev några tappter på första drevet som gick till rejält full tid och med egen återgång. Släpp två ändade i ett tredjepris. Så 1+ 3:a rå i det vanskliga föret är helt OK. Gratulerar med resultatet Claes, där har du ett championämne med hans tidigare Exelent på utställning.

Så ser Doje ut utan att vara direkt uppställd. En exelent rasrepresentant.

Nu rullar det på! Jag nåddes idag, 13/12 av ett telefonsamtal att Kärråsens Gabbo gått sitt andra drevprov, och det blev en upprepning av det förra, d v säga två första pris. Det hade gått dom väl i häner med två fina upptag och dito drev väl överstigande kraven för första pris och koppling utan problem. Nu är inte jaktchampionatet långt borta Claes. Gratulerar med dagen, och kör på.

Två nya jaktchampions på en dag!!!! 11/12

Christer Johansson i Torup ringde just och berättade att han gått två prov med Kärråsens Gneis några dagar isär. På det första drabbades han av viltfattiga marker så de fick upp först efter tre timmar, men sedan gick det klanderfritt tills han blåste in honom efter full tid, och så var den dagen gådd. Dagens prov utmynnade i en etta och en trea, inblåst på båda dreven. Ja det sista blev dumt för då  hade han slutat när han kollade peilen bättre och kunde istället fått en självman återgång. Men nu har han de tre ettorna för championatet så jag är nöjd uttryckte han, och lika nöjd är uppfödaren. Grattis till detta Christer och ölen och nubben i kväll är dej väl unt.

Den andra är Kärråsens Zack i Lesjöfors som ånyo gått ett prov i vargriket. Det gick dom väl i händer då Zack fick upp rådjur efter ett tag och drev detta i fina bukter till full tid då han blåstes in. Säpp två gav också upptag på rå som tyvärr drog mot riksväg 26 och man var tvungen att koppla. Släpp tre gav inget upptag i dessa magra marker utan det ändade i en etta för dagen. Men den gav tredje inteckningen i jaktchampionatet så dagen får ändå anses lyckad. Gratulerar till detta Kristian, och tack för att du fullföljde.

Fredag 6/11 em och Agneta Källén ringer. Hon är på väg hem från Petitmästerskapet och berättar glädjestrålande att "Fridolfs" avkommor blev 1:a och 2:a, D v s Kärråsens Hoffman vann och Kärråsens Hudson blev tvåa båda efter den fantastiska avelstiken uppe till höger, Kärråsens Rippa. Fyra blev Kärråsens Cato (undan Offelia) så det var nära storslam. Synd på Kärråsens Finess (e Rippa) som också var uttagen men blev konvalecent nån vecka före SM. Jag lyfter på min jägarhatt och gratulerar er alla till era fantastiska hundar och får återkomma i detta forum när jag fått mer kött på benen. Nils Öhlund med Hoffman ringde glädjestrålande. Hoffman hade gjort en 5-6 drev under dagen växelvis på hare och rå. På det sista blåste han in Hoffman redan några hundra meter efter upptag, och det vann han på, med 1 poäng före Hudson, brodern. Trean hade samma poäng som Hudson men var den äldre av de två varför Hudson blev tvåa. Så detta var nog det jämnaste mästerskapet av alla.

Så är drevprovssäsongen igång, och först ut av Kärråsenhundarna var Zack i Lesjöfors. Han erövrade ju en grym haretta i djupsnön i januari 15 och nu var det dags för ett prov runt Lesjöfors med vargrevir och allt. Men rådjuren står inte tätt i dessa skogsmarker så det tog Zack tre timmar innan han fick slag och reste rådjur. Utmärkt drev i väl 60 minuter innan han kopplades i anslutning till riksväg 26. Rast, vila samt traktbyte och nytt släpp. Får slag och reser get och kid som håller ihop under drevet och han blåses in från drevet strax efter full tid, lysande. En dubbeetta i Lesjöfors där inte en hundägare skulle godkänna att gå ett prov är värt all beundran. Grattis till prestationen Kristian och kör på.

i

Även Cato på Gotland gjorde en start i oktober, och han är säker. Två första pris som vanligt. Åhoj vilken jakthund du har Lars-Inge. GRATTIS.

Efter att inte ha ägnat mig handgripligt åt vilspårprov på mer än tio år annat än att jag dömt var det dags att ta upp verksamheten igen då Offelia, som varit min trafikeftersökshund börjat komma upp i åren. Således gick jag anlagsprov i augusti med Äcko och min nuvarande ungtilk Kenzie. Båda skötte sig utmärkt och klarade detta med glans. Så var det i dag, 11/10 dags för öppenklassprov med Äcko först. Han gick utomordentligt bra i perfekt temo och var framme vid viltdelen efter 20 minuter. Han fick slå några ringar i den "svåra" vinkeln och i en vinkel till, i övrigt på räls. Kenszie däremot drabbades av viltvittring redan i första vinkeln och så var den dagen förstörd. Hon kom visserligen till viltdelen men efter upprepade skallrepriser och återföringar, så det blev en nolla, men till jakteftersök duger hon kan jag lova. Trösten är väl att det är jakt i henne, mitt focus.

Hamiltonplaketten:

För Britts och min del började det med uppstigning före fem lördag morgon 3/10. Efter morgonpyssel med hundarna bar det av till Karlstad och X 2000 tåget som gick strax efter åtta. En resa i underbart höstväder österut igenom Sverige. Väl framme fick vi oss en matbit innan vi med en lov på Norrmalm kom fram till Clarion Hotell, Dock var ej tid för inbokning utan det blev en sväng över broarna ut till Kungsholmen. Väl tillbaka vid 17 tiden var det att dressa om till den förestående banketten som tog sin början 18.30 Det var bordsplacering, 7-8 personer runt kanske ett 30-tal bord i en stor kongresshall. Under tiden som trerättersmiddagen intogs hölls tal och utdelades ett antal olika belöningar vilket avslutades med utdelning av Hamiltonplaketterna och diplom vid 22-23.00-tiden. Utomordentligt högtidligt och en sann upplevelse att få övervara denna högtid för uppfödare. Sedan vidtog rundabordssnack med kända och okända människor tills långt efter midnatt då sängen kallade. Efter en morgon utan ringklocka intogs en överdådlig frukost varefter vi checkade ut och knallade bort till centralen och låste in våra väskor. Så blev det en ny stadsvandring med besök i varuhus och andra kända platser innan vi ånyo bänkade oss i X 2000 för hemresa vid 17-tiden. Vi var åter hemma hos våra kära hundar strax efter 21, rika på upplevelser och en oförglömlig helg i Stockholm. 

Kärråsens Kalle gjorde sin utställingsdebut härförleden med resultat  Exelent junkl och CK.    En riktig snygging som Roland Barrington har att ta vara på, GRATTIS.

Och inte nog med det. Roland ringde för nån dag sedan, och var riktigt uppsluppen. Jag är i Arvidsjauer på tredje veckan och jagar hare med Kalle tillsammans med några kompisar. Och vet du, i dag sköt jag första haren för Kalle, en nästan viten en efter två timmars drev, dock med hjälp vid någon vägtappt. Och ovan på det fyller jag sjuttio år i dag så nu är det fest i Kapernaum kan du tro. Stort grattis Roland på högtidsdagen och till en rökare till hund!!!!!!!!!!!!

Vad kommer härnäst?, ja det lät inte vänta på sej. Stefan med familj och Kärråsens Zenta dök upp i Ransäter lördag 25/7 på Mellans utställning med baktanken om ett svenskt cert förståss. Och visst blev det cert, så nu är Zenta Nordisk utställningschampion och Svensk och Norsk jaktchampion. Ja vad säger man, som uppfödare blir man varm ända in i själen med sådana valpköpare. Grattis till dej och familjen som tagit så väl hand om Zenta.

Och söndagens SKK utställning gav ytterligare en fjäder i hatten då Zenta ånyo blev tvåa i tikklassen med CK och Cacib, internationellt certifikat. Med detta är nog utställningskarriären över för en av de högst meriterade Petiterna i Norden, Kärråsens Zenta. STORT GRATTIS

Nedan som tvåa i bästa tikklass och det efterlänktade certet.

Nöjd uppfödare och glad ägare!!!

 

Nu har han varit igång igen, gode vännen Stefan Henriksson från Hangö i Finland. Han med Kärråsens Zenta, Svensk & Norsk Jaktchampion, Finsk utställningschampion och sedan helgen 6/6 även Norsk utställningschampion efter utställningen i Hokksund. Den målstyrde Stefan förnekar sig inte, vad kommer härnäst ???????????  GRATTIS

På bordet, Hokksundsutställningen 2015

 

 Foto Stefan Henriksson

 

 Kärråsens Cettie vid sista certet i Ransäter