Sparad "Aktuellt / startsida" sommaren och drevprovssäsongen 13-14

 

Så är då provsäsongen 2013-14 till ända. En utmärkt säsong för Kärråsenhundarna med 14 olika hundar startande, och med mycket höga och jämna resultat. Det utmynnade också i 5 nya Svenska och en Norsk Jaktchampion, så nu är det totala antalet födda på Kärråsens kennel 35 st. Det tackar jag och Britt er alla för, och gratulerar er till era förträffliga hundar. Vi vore ingen ting utan ert benägna bistånd. Och vi hoppas givetvis på samma goda förtroende från er sida kommane drevprovssäsonger.

 

Så fick jag in drevprovsresultaten utifrån landet och glädjande har ytterligare några Kärråsare gått drevprov. Bl a Kärråsens Doje med husse Claes Bixt från Hjo. Efter mycket bra sök blev det upptag på rå, men detta ville inte vara med utan det gick ur hörhåll och Doje släppte. Förnyat upptag på rå och fint buktande drev i 35 min då han släppte och kom åter. Två drev och 3:a Rå, det är inget att skämmas för på en ung hund med perfekt funktion. Tack Claes, till hösten är Doje ett år äldre! 

 

Och i Syd han även Jch Kärråsens Amira med en start med. 1+1+3 rå och D-cert. Den tiken har du tagit väl vara på Leif, tack för det och GRATTIS.

 

Och så var det Ricky Bassie, en äldre gudabenådad jakthund nere på Västkusten. Efter övertalning fick jag Anders Bergman att starta Bassie.

 

Upptag på rå men efter kort tid lade GPS peilen av och domare och Anders fick gå sej trötta. Dock hade de kontakt med drevet men kom inte så nära att Anders kunde koppla, utan Bassie tutade på några timmar för länge. Detta fick till följd att det blev s k sänkt prisvalör och en 2:a för dagen. Helt enligt regelverket. Synd dock med peilen, för kapacitet finns övermåttan. Tusen tack för att du startade Anders.

 

Ricky Bassie ja. Han ligger i en kull på fem valpar e Smebäckens Lord Laiban och Fanny. Han har en utomordentligt duktig bror i Norge, Ricky som tyvärr inte gått prov. Och i övrigt består kullen av Sujch Kärråsens Rippa, SJch Kärråsens Roj och SJch Kärråsens Ronja! Det är väl ett hyggligt utfall.

 

I eftermiddag, 24/1 ringde mej en uppslupen hundägare och omtalade glädjestrålande, nu har jag en jaktchampion till  !!!!!!!!!!!!!  Det var Kalle Jonsson på Gotland som under sen tid gått två prov med sin nya kanon Kärråsens Elais Two. Kalle har ju sedan tidigare Jaktchampion Kärråsens Xina, med ett under av Petitegenskaper. Här om dagen sköt de tre rådjur för henne. De två proven på Elaisa var väl inga jättefullträffar, men ändade i en s k slät etta och 47 ep och en 1:a + 2:a med en 6:a i sök. Den senare domaren uttryckte i alla fall att det var den mest lovande unghund han dömt på mycke länge, så det är bara att supa in superlativerna. Ja vad skall man säga om detta. Kalle tog över min gamla jaktchampiontik Kärråsens Elaisa för 7-8 år sedan efter hon haft sina kullar, och hon spred glans över Petiterna på Gotland vill jag lova. Och sedan har han hämtat Xina och Elaisa Two, och nu är båda Jaktchampions. Jag tar ikring dej Kalle och önskar dej och Eva allt gott med era Petitstjärnor. Ni fick till den trettiotredje jaktchampionenen i Sverige från Kärråsens Kennel !!!!!

 

Så nådde mej i dag den 20/1 ett samtal nere från Västkusten. Det var Magnus Bergström som gått ett prov med Kärråsens Ärlig och det slutade med 1+1 rå och D-cert visade det sig efter kollegiet. Det började med ett kortare drev där han av någon anledning kom tillbaka. Därefter körde han två klanderfria ettor, och det är ju helt OK. GRATTIS  till detta Magnus, nu tar vi den tredje också.

 

Så ser han ut den gode Ärlig

 

 

 

 

Nu är det tätt på given, Åke Niklasson har varit igång igen med Elis och han blir bara bättre. I dag 13/1 tog han upp rå och jagade full tid men det gick stort, så innan de kom så nära att han kunde blåsa in honom var det dubbel drevtid för första pris. I släpp två blev det också full tid och strax därefter lade han av och han kunde blåsa honom till sej. Så drevtid till tre första pris men med två förstapris i protokollet är ju lysande på den ännu unge Elis. Därmed har även Elis de formella meriterna för Svenskt Jaktchampionat, den trettioandra från Kärråsens kennel. Ja vad skall man säga. Jag lyfter på hatten, blåser i horn och gratulerar dej och Yvonne till er ägandes Elis, Svensk Viltspårs och Jaktchampion. Tack för att ni fullföljt.

 

I eftermiddag, 9/1 fick jag ännu ett trevligt samtal. Åke Niklasson ringde och redogjorde för gårdagens provstart med Elis. Första släppet resulterade i ett första pris på rå. I släpp två tog Elis upp en hare som han slet med i väl 30 minuter, och klarade både vägpassager och andra svårigheter. Det var hans andra hardrev i livet så det var helt OK. Så kom han lös en tredje gång och tog upp rå. Detta gick till en bra tvåa och därmed slutade dagen. 1+2 rå samt 3:a hare med förmodligen höga pe, (efter kollegiebehandling blev det D-cert) det storduger Elis. GRATTIS Åke och Yvonne,  nu tar vi den tredje också!

 

I kväll den 6/1 ringde mej en uppsluppen hundägare, Roger Eriksson från Täxan utanför Strömsund. Han hade p g a anmälningsstrul och avslutad rådjursjakt i Jämtlands län dragit ner till Trosa för en provstart på sin ägandes Kärråsens Estelle. Bosse Olofsson dömde och hade uttryckt stor förtjusning över hennes egenskaper. Hon hade verkligen legat i och hunnit med 3,9 mil under provdagen och fick ihop en 1:a och en 3:a på rå, ett utmärkt premiärresultat på den ännu unga Estelle. Så man kan ana att det var  med glatt hjärta han styrde bilen norrut mot Jämtland och Täxan.    Stort GRATTIS Roger, Inga och grabbarna.

 

 Prov tre på Ämmy den 2/1 i Ämtervik för Bengt Wärnbäck. Efter att ha provat åt flera oika håll kom hon åter till första väckplatsen och fick utspår som ledde ner på en åker. Och efter några svängar där ledde det upp åt skogen och upptag som följdes av ett jublande, mycket trångt buktande drev. Rå passerade oss på 15 m över en väg med Ämmy 50 sek efter. Det flöt på i trånga bukter till full tid då jag enkelt kopplade henne på löpan. Kaffe och traktbyte. Och nu gjorde hon ett lysande upptag över åkrar och bak ett berg där hon fick upp utom hörhåll men tonade strax in. Kom mot oss uppe vid den livligt trafikerade Sunnevägen och vi såg drevdjuren och då var hon 15 sek efter. Strax såg vi dom igen gå över Sunnevägen  och in på en grusväg, och innan Ämmy kom efter någon minut hade 3-4 bilar passerat, så det var spännande värre. Hon fortsatte ner över en åker men vände och kom drivande uppåt tillbaka. Jag kopplade och gick med henne en bit neröver, men icke hon skulle uppåt tillbaka. Provade en gång till med samma resultat. Då var vi helt säkra på att hon var rätt och att djuren gått in i ett några ha stort sly/hagmark /skogsbestånd vid Sunnevägen och det bedömde vi som för farligt så hon fick bli i band. Synd, men så här agerar rådjuren som är födda och jagade runt vägarna. Vi gjorde ett släpp till och söket var fortfarande helt ok  men vände vi småningom mot bilen och avslutade provet i det tilltagande regnet.

 

Så nu har Ämmy de formella meriterna för ett Jaktchampionat, den åttonde inräknat den åttaåriga Offelia (stil going strong), som i skrivande stund finns på Kärråsens Kennel.

 

Det är jag faktiskt lite stolt över, och det bevisar att där jakten finns där syns den.

 

Så blev det provstart på Ämmy igen. Snabbt upptag och gjorde drevet en ögla ner mot den i kanterna isbelagda Uvån och peilen visade att hon var i kanten med en tappt. Jag blev nervös och fotade iväg och kopplade henne, och då hade hon redan badat visade det sig, Puh. Troligen var det räv. Vi släppte längre  in i marken och efter en stund påbörjade hon ett mycket fint upptag med väckning. Drevet gick i fina bukter för att så småningom gå ur hörhåll men kunde följas på peilen. Vände in i hörhåll igen efter 20 minuter och kom så sakteliga emot den väg där vi  höll emot. Och det gick precis, ett ensamt rå guppade över vägen och det var bara att gå fram och trä kopplet över huvudet på henne efter knappt två timmars drev. Vi släppte igen men det gav inget, men jag var utomordentligt glad för prestationen

 

 18/12. Så ringde telefonen igen, denna gång från Gotland. Det var Lars-Inge Ahlström som startat sin Kärråsens Cato, en hund med utförsgåvor har jag förstått vid tidigare samtal. Det blev upptag på rå av den vrånga sorten så de fick hänga på. Men tack vare ett mycket bra skall lyckades de ha honom i hörhåll  hela tiden och enligt Lars-Inge var domaren även mycket nöjd  med Catos nyansering. Det blev ett låååååångt drev och följdaktligen en lång promenad tillbaka, och stor del av provdagen gådd, och nästa släpp gav inget upptag. Men en rejäl etta i premiärstarten med förträffliga egenskaper är helt OK. GRATTIS till detta Lars-Inge, och kör på.

 

 Efter att ha haft som jag tycker dålig funktion på några av mina hundar under hösten så blev det för någon vecka sedan noskvalsterbehandling på  hela gänget. Och vilken effekt det blev, och en som det verkligen märktes på var Ämmy så det blev anmälan. Och i dag, 17/12 startade vi för Roger Moden här i Hagfors. Ett mycket fint upptag med lagom väckning följt av ett jublande drev. Och för en gångs skull så buktade det mycket trångt, så trångt att det när det var tid för koppling vid 65 minuter så hade hon fått problem. Dock kom hon in på våra spår och kom oss i möte så det blev koppling. I nästa släpp så väckte hon i slag som ledde in i samma område igen och kopplades. Nästa släpp ledde till ett långt slagarbete men inte till det förlösande upptaget utan hon kom åter och då var hon tydligt tassöm. Det hade nämligen blänkt upp och frusit på under tiden  (kanske frös slagen bort) så vi drog oss så sakterliga mot bilen och avslutade provet. Så det som började så bra och skapade förväntningar på en toppdag slutade med tid för en s k slät etta. Så kan det bli på drevprov.

 

Roger och Ämmy i frostlandskapet

 

 

13/12. Eftermiddagaens samtal med Åke Niklasson var upplyftande. Han hade gjort sin första start på sin Kärråsens Elis, och det hade fungerat väl. Han startade med c:a 70 min på rå och kom åter. Nytt släpp med upptag på rå igen och detta drev Elis väl 30 minuter.aYtterligare ett släpp gjordes med nytt upptag, men med mindre samarbetsvilliga djur som gick rakt ut och Elis släppte efter ett tag. Men 1+3 rå är helt OK på den unge Elis.                                                  Grattis Åke och Yvonne och kör på.

 

09/12. Kvällens samtal med Erik Eiksund, Figgo i närheten av Stavanger var enbart trevligt. Han hade gått drevprov två dagar i sträck med sin ägandes Kärråsens Öman, och det hade fungerat väl båda dagarna med preliminärt första priser som resultat. Så om detta står sig så är den gode Öman Norsk Jaktchampion, den tredje i kullen med Around Head Over Heels och Kärråsens Offelia. Nog är det trevligt när det är medskickat lite tryck.

 

 29/11. Efter ännu en provstart på Zenta och en kryptisk drevprovsbeskrivng av skälmen Stefan, undslapp det honom till slut att att hon gjort 90 minuter på rå och övervunnit stora svårigheter på vägen, samt att domaren var utomordentligt nöjd med hur hon genomfört provdagen. Så kom han så till Sverige den gode Stefan med sin Kärråsen Zenta. Går prov varannan dag och har genomfört det han uppenbart hade som målsättning. Att åka hem till Finland med sin dyrgrip efter att ha erövrat tre st förstaris på mindre än en vecka och preliminärt en ny Svensk Jaktchampion. Sådant lyckas bara om man har en jakthund långt utöver det vanliga. GRATTIS till denna enastående prestation Stefan.

 

Så har Stefan Hendriksson gjort en start till med Zenta och nu gick det om möjligt ännu bättre. 1+1 rå i kombination med fina egenskaper är ju lysande. GRATTIS Steffe så får vi se vad som kommer härnäst.

 

25/11 nådde mig ett samtal från Hedesunda där Stefan Hendriksson från Hangö i Finland slagit ner sina pålar för några dagar. Vilken man, han åker således till Sverige för att starta sin ägandes Kärråsens Zenta, I Finland får hon liksom Drever inte meriteras på klövvilt. Och han drev med mej den rackarn och ordade om att det fattades några minuter i första pris. Ja det var ju synd, det hade suttit bra med en etta första provet. Attan också. Nå, nå, det var ju innan hon tog sin etta...................din skälm. 1+2 rå med höga egenskapspoäng det var skitkul. GRATTIS till detta din lurendrejare.

 

Hörde på omvägar att Jch Kärråsens Ymer gjort en start i avdelning Öst i akt och mening att kvala in till Basset SM. Nu blev han förvisso slagen tyrots 1+1 rå och fick nöja sig med  reservplatsen till SM. Tack för att du provade Anders, Man skall ha lite flax vid dessa tillfällen. Det var ju illa att inte domaren kunde döma honom prov två, men han är säker Ymer. 

 

Men dagen samtal var inte kul. Örjan Enhalls hane Kärråsens Öste var sig inte lik trots två ettor vid provet för några dagar sedan, och veterinärundersökningen gav svaret. Öste hade Boreliainfektion av två olika sorter så nu blir det 20 dagar på penicillin och vila. Och reservplatsen i Nord-Östra till Basset SM fick också överlämnas till annan hund. Men detta är mindre viktigt, det viktigaste är givetvis att Öste repar sig och inte får några sviter av Boreliasmittan som är långt ifrån ofarlig.

 

Så nådde mej den 5/11 ett samtal från Gotland som jag gläds mycket åt. Kalle Jonsson hade föregående dag gått ett prov med sin utomordentligt lovand ungtik, Kärråsens Elaisa Two. Han hade inte haft full klaff tyckte han, och ändå gnetade Elaisa ihop 1:a + 2:a +3:a på rå och tog därmed första inteckningen i jaktchampionatet. Gratulerar till detta Kalle, hon är bara 18 månader och blir hur bra som helst.

 

Dagens (4/11) telefonsamtal från Örjan Enehall i Uppsala var upplyftande. Han hade under dagen gått sitt tredje prov med Öste, och han är säker. Det resulterade i 1:a + 1:a på rå och höga pe, så nu är även han Jaktchampion. Den 29 Petiten i ordningen född på Kärråsens Kennel. Grattis och mycket nöje med din förträffliga hund.

 

I veckan som gick nåddes jag av ett sms från Gotland. Det var 8 månader gamle Kärråsens Hudson som fick chansen för första gången.Upptag och drev i 18 minuter och klockrent tillbaka, helt enligt skolboken. Kanske är det som du sa Ronnie, inte bara vacker, han är begåvad också.

 

Så fick jag i går den 29/10 ett trevligt samtal från Örjan Enehall i Uppsala. Han hade gått ett prov med Öste och det gick vägen, en 1:a + en 2:a rå skäms inte för sig. Gratulerar till detta Örjan, en etta till så är han jaktchampion.

 

Så fick jag ett mail från Åke Nicklasson som gjort några starter med sin ägandes Kärråsens Elis vilka resulterat i Svenskt Viltspårschampionat. Grattis till både dej och Yvonne. Och nu är jaktsäsongen här och vad jag förstått har du gott hopp vad gäller Elis även här. Lycka till även med den biten.

 

Hade nöjet att ringa upp Örjan Enehall och meddela honom att Öste nu fått sitt Cert i Österbybruk 26/5 registrerat på SKK. Det hade missats att föra på certet på kritiklappen och prislistan, men efter påpekande till SKK rättades detta till. Grattis till detta Örjan och kläm nu två ettor till på drevprov så är han jaktchampion.

 

Så efter ytterligare några utställningar där inte Cettie nådde ända fram blev det dags för Köping den 21 september. Här fick hon så sitt andra cert och blev 4 i bästa tikklass. Med på utställningen var även Kärråsens Freja nedan, som belönades med CK.

 

Och i valpklass startade Kärråsens Hoffman som erhöll HP.

 

 

Så nådde oss ett samtal från Gotland. det var Ronnie Gustafsson som provade i valpklass med sin ägandes Kärråsens Hudson. Det blev BIR valp och tävling om BIS valp där han placerades bland de främsta. Vad månde bliva? Grattis Ronnie.

 

 

 

Så är utställningssäsongen igång och några utställningar har det blivit.

 

Bland annat den 15/6 i Avesta. Göran Hallberger dömde och Cettie fick som vanligt Exelent och denna gång även Certet och tvåa bästa tikklass.   

 

 Så är då drevprovssäsongen 2012 - 13 till ända. En rumphuggen sådan på grund av för mycket snö och kyla i stora delar av landet. 8 st Kärråsare kom till start vilket gav en Norsk Jaktchampion, Zita och två Svenska Jaktchampions, mina egna tikar Cessan och Cettie.