Aktuella händelser kopplat till Kärråsens Kennel hösten 2012 och våren 2013

 

Kärråsens Cettie med Certet i Avesta våren 2013

 

 Så fick jag på omvägar reda på att Erik Eiksunds hane Kärråsen Öman gått sitt första prov på Sör-Vestlandet i Norge. Det blev en etta med 47 pe, så uppenbart finns det utförsgåvor i den hunden. Jag hörde att han redan föregående jakthöst inte hade några problem med 1:a pristider vid ett samtal med Erik, så någon större överraskning var det inte. Tack för  att du startade Erik, och grattis till en rökare till hund.

 

Så var det 20/1 dags för tredje starten på Cettie. Åke Nilsson kom hit till Hagfors och dömde henne och det blev en smådramatisk övning med djur som passerade över de större vägarna och ställde till lite strul. Vid en vägpasage kom en bil som gjorde att hon vände, så första drevet blev 40 minuter. Det andra upptaget ändade i en tappt efter väl 30 minuter och hon kom åter. Markbyte och efter ett lysande sök och slagarbete tog hon upp. Och nu följde ett utmärkt buktande drev med utmärkt kontakt där vi turligt kom i möte med drevdjuret rå, och lätt kunde koppla henne på löpan efter väl 60 minuter. Perfekt. Vi avslutade då dagen och vände våra steg mot bilen med den utomordentligt goda känslan av att ha fått till drevprovsmeriterna för ytterligare en Jaktchampion.

Det gjorde du bra Cettie tycks Åke säga.

 

Så var det dags för mitt andra prov med Cettie nere i Östra Ämtervik för Bengt Wärnbäck. Perfekt jaktväder med lite nysnö, dock med lite skare inunder på höjderna. Efter en söktur blev det ett fint upptag på rå som drog iväg en bit och började bukta på en bergplatå. Buktade mycket trångt knappt en timme men när vi gick på för koppling gick det ut en bit så det tog oss en halv timme till innan hon var i band. Sedan gjorde vi oss ingen brådska  utan kom vi efter nästan två timmar ner mot åkrarna där hon fick slag och reste rå igen. Detta drev gick i större bukter men i hörhåll hela tiden och när timmen paserades var hon ganska långt bort. Dock vände det åter och vi såg drevdjuret med Cettie minuten efter. Det gick oss väl i händer så vi kunde genskjuta och koppla henne på löpan  efter c:a 80 min. Då var dagen liden och vi vände nöjda mot bilen.

 

Och kvällens mail från Magnus Bergström nere från västkusten var lika välkommet. Hans hane Kärråsens Ärlig hade gått sitt första prov med det utmärkta resultatet 1+2 rå. Ett tidigare mail från Magnus ger vid handen att i Ärlig finns det resurser. Gratulerar till ett mycket gott premiärresultat Magnus.

Så kom den 14/1 ett mail från Gotland. Mats Fägring hade gått ett prov med Kärråsens Östrid och  det gick vägen. Hon hade jagat till en etta rå med rejäl råge men sedan inte fått upp ytterligare djur. En utmärkt start på provkarriären och stort GRATTIS Mats.

 

Med anledning av att Peter Eriksson på västkusten ringde i dag den 27/12 kan det vara läge att referera lite hur valparna efter Offelia och Rippa födda i maj 2011 har skött sig. Peters tik Disa är nu uppe på devtider rejält över timmen till och från, liksom tre stycken till i Rippas kull som också fixar timmen. Två st är kortare i drevtiderna men är klart fungerande. I Offelias kull har som sagts mina två tikar startat och tagit första pris  och fyra till har definitivt kapacitet att göra det, och så är det två st som ligger på 45 min till en timme. Dock hamnade de flesta på östkanten av Sverige varför provstarter i rådande snösituation är högst osäker. Synd för kapaciteten finns tveklöst. Vi får hoppas på nått riktigt lenväder framöver.

 

 

Cettie rejält "insnöad" efter första drevet.

Efter att snön kom har jag hittat några "träningsfamiljer" ute på skogen som gjort att jag haft en del fina träningsjakter under senare tid med både Ämmy och Cettie. Och så blev det i dag, 9/12 dags för första starten på Cettie i ganska mycket men lös snö. Hon fick upp tre  djur som höll ihop ganska länge, men när vi så såg drevdjuret var det ensamt och hade lagt henne sex minuter bakefter. Det drog sedan ganska rakt och hon släppte efter 54 minuter. I släpp två fick hon upp två djur som blev ett och som buktade snällt och jag tog henne på fullt tryck efter 70 minuter. Tredje släppet resulterade inte i något upptag utan det blev kväller. 2:a+1:a, det är bra "bett" i Cettie nu.

Folke och Cessan efter väl förrättat värv

Folke och Cessan efter väl förrättat värv

Efter några "tomdagar" hemmavid blev det tredje drevprovsstarten med Cessan nere i söder. Ofatbart blött efter ett dygn av regn som fortgick till och från. Folke Jonsson dömde och efter en stund fick vi upptag på på rå som vi nog störde för det drog omgående och vi fotade efter. Turligt nog började det bukta igen och vi fick kontakt när det ånyo drog och hon släppte efter c:a 50 min. Blåste in henne på återvägen. Promenad tillbaka med nytt upptag på avspårat rå i väg som definitivt var stört och det tog samma väg som det förra och hon släppte efter väl 30 min. Blåste henne gent igen. Nytt upptag och fick tappt efter 20 min som hon jobbade på ett tag men gav upp och jag blåste in henne igen. Då var hon mör men vi ger henne en möjlighet till på väg mot bilen, och si nytt upptag igen på get o kid som vi såg efter 10 min och hon en min efter. Gjorde ytterligare en bukt innan det gick ut över stora fält och trafikerad bilväg. Efter som vi var uppe på 35 min så blåste jag in henne från drevet och hon kom, böt som en trasa. Då var vi nöjda alla tre när vi på trötta ben vände åter mot bilen. Men nöjdast var nog jag som fått till drevprovsmeriterna till ytterligare en jaktchampion.

 

Är de konstigt att man längtar bort nån gång sjöng Lena Andersson för länge sedan.  Jag fick en inbjudan att delta i en liten gemensamhetsjakt på lördag 24/11 med mina hundar på Åstrandsnäs, där Klarälven gör en av sina större meandersvängar några mil norr om Ekshärad. Rovdjursfritt och trevligt gäng, dock gick vi tom i första såten. Och det var inte mycket kvar av den andra när Cessan fick slag och tog upp . Njutbart drev i 30 minuter då det strulade till sej en stund, men hon kom igång igen och efter ytterigare 15 minuter så sköts det en bock för henne. Skitkul. Under dagen ringde jaktkompisen då han sett färsk vargskit i vägen en km söder om Kärråsen.................. tur att vara bortbjuden.

 

Efter att ha gått tom i fem dagar ringde en jaktkompis i dag på morgonen den 22/11 och förtalte att han sett ett rådjur, väl medveten mitt problem att få fatt i träningsvilt. När jag efter c:a en timme kom dit med Cettie sög hon omedelbar tag i slagen och tog upp efter    3-400 meter. Strax gick det över i södra änden på samma myr som förra gången och ut mot riksväg 62 och jag höll emot med bilen när drevet gick norrut paralellt med vägen. 200 m från hennes dödtappt förra drevet vände drevet in i jaktområdet igen, puh. Och så över den breda myren igen och upp i berget där hon släppte efter 75 minuter inklusive två kortare tappter där rådjuret gått bakåt och hoppat av. Jag mötte henne halvvägs tillbaka där hon passerat en skogsbilväg. Nu har hon löpt ett par dagar och när det är överståndet är det nog läge att starta henne på drevprov, trots att inget är skjutet för henne och hon får anses orutinerad efter bara sitt fjärde drev i livet.

 

13/11 var det dags för Cessans andra prov, i Gilberga för Maria Forsberg. Vi fick gå ovanligt länge för att vara där men fick så småningom upp get och killingar som vi såg. Efter väl en halvtimmes drev stod ett ensamt rå ute på en åker och tittade bakåt , geten som lagt Cessan ordentigt efter. När hon väl kom efter 5 min blev där också en kortare tappt som hon löste och plockade sig vidare så hon paserade tiden för första pris.  Hon fick senare upp rå igen men tappade efter 16 minuter och letade bra på tappten men gav så småning om upp och kom. Då var hon lite sliten och tassöm av den skarpa barfrosten så vi vände åter mot bilen och avslutade provdagen. 

                 

12/11. Efter att ha gått tom med Cettie tre gånger fick hon efter två timmars promenad /sök slag. De gick ner åt Klarälven och höll sedan den 20-30 m höga slänten en 6-700 m norrut innan det vände upp på heden och upptaget kom. Det tog bara 5-7 min så kom en get och ställde sig på 20 m, men att skjuta var det aldrig snack om trots att jag borde för Cetties skull, utan geten fick  guppa vidare. Över en skogsbilväg och en  stor myr och vidare mot riksväg 62 men höll sig turligt 150 m ifrån norrut. Över nästa väg och ut i  en sump vid älvkanten med tappt som följd efter 50 min drev. Där och runt vägen jobbade hon i 10 min (och jag var 100 m ifrån, mellan henne och riksväg 62) innan hon gav upp och började den långa vägen tillbaka och jag vände åter i bilen och mötte henne vid första vägpasagen. Strongt jobbat, detta var hennes tredje drev i karriären.

Det är ingen slump att jag håller mej västerut vid Klarälven. På fredag 9/11 spårades fem vargar i södra delen på vårt jaktområde i den nyfallna spåsnön och så hade vi fyra andra i norra änden på klubbmarken så vi höll oss i mitten med både småvilt och älgjakt under helgen. Och våra fem lodjur de är ju här för jämnan, så vad skall detta bli.

 

Som jag förvarnade om blev det drevprovsstart på Cessan. I samband med att jag var nere i Svanskog och satt fullmäktige och dömde SM-utagningen på Drever för Värmland, Dalsland klubbarna på måndag den 5/11, passade jag på att göra en drevprovsstart på Cessan den 6/11. Lars-Erik Karlsson dömde på sina jaktmarker och vädret var bästa tänkbara. Vi fick gå en stund innan hon fick upp get & kid, och drevet gick bra tills hon fick tappt/släppte vid väg efter väl 45 minuter. Perfekt åter på löpan. Nytt släpp och efter en stund upptag. Här fick hon en tappt efter 16 min som löstes varefter drevdjutet kom mot oss och blev stört och drog ut så vi fick fota på. Möjligen blev hon för långt efter så det blev stopp efter ytterligare 40 minuter, och där letade hon länge men fick ge upp och kom ånyo åter perfekt på baklöpan. Så det blev två andra pris som då ger ett första pris. Jag är utomordentligt nöjd med dagen och framförallt funktionen på den orutinerade Cessan, född i maj 2011. Fler prov lär följa.

 

Så kom det till min kännedom att jaktchampion Kärråsens Amira gjort en start nere i SYD. 1+1 Rå + 3:a hare D-cert går inte av för hackor. Grattis Leif på Lyckehöjdens till en välfungerande hund.

 

Ungtiken Cettie är en annan trevlig bekantskap som jag gått tom med en 5-6 gånger. Men så kom chansen med get o kid synliga ute på ett fält. Jag drog mig däråt och hon sög tag i slagen och försvann tyst uppåt sluttningen. Det vek av norrut och neråt åkrarna igen och hon tonade in med bra drev och korsade mina spår och hade jättetryck uppför sluttningen igen. Då avståndet till infarten till Hagfors är mindre än 500 m fotade jag snabbt iväg till bilen för att hålla emot. Och mycket riktigt, efter några bukter drog det rakt ner mot vägen där jag nöp henne 12-15 m före vägen efter 45 min utmärkt drev. Efter att ha gått tom ytterligare några gånger var jag nödsakad att prova samma get och kid igen och historien upprepade sig bara med den skillnaden att jag sprang ännu snabbare till bilen tog henne på exakt samma plats efter 25 minuter. Man kan tro att den geten har mänskliga förståndsgåvor, så nu får jag hitta nåt annat att jaga på. Tyvärr så ihjälkördes förmodligen den killingen i går, den 1/11

 

Cessan går från klarhet till klarhet och gjorde ett utmärkt drev för nån vecka sedan på 1 och 35 då jag tog henne på fullt tryck, med en tappt på 15 min och en på 5 min. Det som var starkt var att hon låg kvar och jobbade systematiskt och löste tappterna. Sedan sköts det en killing för henne efter 15 min drev så nu är hon anmäld till drevprov. Det är raskt marscherat efter fyra drev och 7-8 släpp.

 

För några veckor sedan sköt jag en killing för Ösa efter 15 min drev och det var nog en välgärning i sig enär geten ihjälkördes veckan därförinnan 200 m från skottplatsen. Efter det har vi varit ute tre gånger utan att få upp, ledsamt.

 

De släpp jag gjort hitills i år, och de är många, har resulterat i ett upptag på fem. Dock gjorde ungtiken Cessan ett bra första drev på 30 minuter den 6/10, så det lovar mer.

 

En jägare i jaktvårdsklubben satt i ett torn bredvid stora infarten till Hagfors och passade på råbock i början på september då det plötsligt kom en lodjurshona med tre ungar i släptåg över vägen och drog vidare. Den familjen skall ha minst  två rådjur i veckan framöver hösten och vintern. Så den rådjursstam som nästan inte finns är väl helt utplånad till våren.

 

Så har jag övervarit en helg som jag sett fram emot, utställningsdagarna i Ransäter.

Och det slutade med succe för min del enär Äcko fick till två cert och är därmed

                                                 DUBBELCHAMPION

En utomordentligt nöjd husse efter söndagens SBaK utställning i Ransäter efter tredje certet och championatet i hamn. Lite mer från helgen under utstållningsfliken.

 

Så har vi övervarit några utställningar varav den senaste i Avsta blev utomordentligt lyckad för vår del. Referat under "utställning 2012"

 

Telefonsamtalet i går em var enbart roligt. Marcus Åkerström var på hemväg från utställningen i Västerås och det slutade med att Kärråsens Åliver vann jaktklassen med cert och blev BIM. GRATTIS, och mal på Marcus.

 

 Så är då 2011-12 års drevprovssäsong till ända, och vilken säsong sedan. Med inte mindre än åtta nya Jaktchampions, -är  förmodligen KÄRRÅSENS unika i Petitvärden- kan man inte vara annat än nöjd. Britt och jag vill tacka er alla för att ni startat, och å det varmaste gratulera er till era trevliga och begåvade jakthundar. I denna gratulation vill vi även inrymma  de c:a tio ytterligare startande som med utmärkta resultat spridit glans över KÄRRÅSENS under provsäsongen. Nu sedan kollegierna för provperiod två hållits har här på hemsidan under fliken drevprov 2011 lite mer utförligt gjorts en  redovisning av  resultaten på de startade hundarna under hösten.